Friday, December 3, 2010

Beyaz Saray'ın 50 yıllık görsel tarihi bir kitap ve belgeselde toplandı




'ABD Başkanı'nı pijamalı kim görebilir ?' sorusunun cevabı, eşi, çocukları  ya da varsa torunları diyorsanız, yanılıyorsunuz. Cevaba başkan fotoğrafçılarını da eklemeniz gerekiyor. National Geographic tarafından bugün piyasa sürülen 'Başkan'ın fotoğrafçısı; Oval ofiste 50 yıl' isimli kitap birbirinden ilginç fotoğraflarla Beyaz Saray'ın görsel tarihini ortaya koyuyor. 1963'ten bu yana Beyaz Saray'da görev yapmış beş foto muhabirle yapılmış röportajlarla birlikte sıradışı fotoğraflarla dolu kitap şimdiden çok ilgi çekeceğe benziyor. David Hume Kennerly (Gerald Ford), David Valdez (George H. W. Bush), Eric Draper (W Bush), Robert McNeely (Bill Clinton) ve Pete Souza'nın (Barack Obama) sıradışı anlarda çektikleri fotoğrafların toplandığı kitap aynı zamanda bir televizyon belgeseli olarak 24 Kasım'da ekranlarda olacak. Kitaptaki fotoğraflar arasında Kennedy suikastinin ardından başkanlık uçağında yemin eden Lyndon B. Johnson, Betty Ford'un bakanların toplantı yaptığı masada dans etmesi, Baba Bush'un karısı ve torunlarıyla yatak odasında çektirdiği fotoğraflar bulunuyor. Ulusal Radyo'ya(NPR) Baba Bush'un pijamalı fotoğrafıyla ilgili hatırasını anlatan David Valdez, Barbara Bush'un bir gün önceden kendisini davet ettiğini belirterek, başkanı yatakta yatarken ve etrafında torunlarıyla birlikte görüntülediğini kaydetti. Kitaptaki bir başka pijamalı fotoğraf ise David Hume’a ait. Başkan Nixon’ın istifa etmesiyle göreve gelen Gerald Ford'un mutfakta eşiyle birlikte biraz da salaş hallerini fotoğraflayan Hume, Nixon'ın o gün istifa ettiğini ve Ford ailesini Virginia'daki evinde bu fotoğrafı çektiğini söyledi. Ford ailesiyle tanışıklığının çok uzun yıllara dayandığını anlatan Hume, “Çok rahat ve hiç kibirli olmayan insanlardı. Onları güzel çekmek istediğimi de biliyorlardı.” diye konuştu. Başkan tarafından her yere girme şartıyla işi kabul ettiğini anlatan Hume, Ford'un hiçbir fotoğrafını eleştirmediğini kaydetti. Başkan'ın “Demokrat mısın, Cumhuriyetçi misin hiç sormadım ama sen de söyleme” dediği de anlattı.
' Başkan'ın fotoğrafçısı; Oval ofiste 50 yıl' belgeseli için kısa bir süre önce röportaj veren Başkan Obama,  bir gölge gibi kendisini takip eden Pete Souza ile ilişkisini, “Pete ile ilişkimiz uzun yıllardır evli kalan çiftlere benziyor. O aileden biri.” diye tanımlamıştı. Başkan Bush'u uzun süre fotoğraflayan Eric Draper da eski patronun son derece cömert biri olduğunu ifade ediyor. Draper, Bush ailesinin her Cristhmas'ta Camp David'e davet ettiğini ve her Şükran Günü’nde masada bir yeri olduğunu anlatyor. Draper Los Angeles Times'ta yayınlanan bir haberde, sekiz yıllık Bush döneminde 1 milyon fotoğraf çektiğini belirterek, “Fotoğraflarımda elden geldiğince sanatçı kişiliğimi yansıtmaya çalıştım. Fakat insanların şunu anlması gerekiyor, hislerimi kendime sakladım. Başkana ' Sayın başkan ben bu konuda şunu düşünüyorum' demek benim işim değildi.” diyor.
Beyaz Saray'da ilk kez sürekli bir foto muhabir ile çalışan başkan John F. Kennedy'di. 1963 yılından bu yana bütün başkanlar Beyaz Saray'da kendilerini sürekli takip eden bir foto muhabir ile dolaşıyor. 256 sayfalık John Bredar tarafından kaleme alınan  ' Başkan'ın fotoğrafçısı; Oval ofiste 50 yıl', kitap mağazaları ve internette 35 dolara satılıyor.